Humán Papillóma Vírus (HPV) elleni vakcinák

A humán papillóma vírus fertőzés az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő betegség.

A méhnyakrák és a nemi szervi szemölcsök  oki tényezőinek tartják bizonyos szerotípusaikat.

Hazánkban már kétféle oltóanyag is elérhető a leggyakoribb típusok ellen.

Cervarix: HPV 16-os és 18-es típusa ellen véd

A GARDASIL 9 szuszpenziós injekció fiúknál és lányoknál 9 éves kortól alkalmazható vakcina, a humán papilloma vírus 9 típusa (6-os, 11-es, 16-os, 18-as, 31-es, 33-as, 45-ös, 52-es, 58-as) által okozott alábbi betegségek ellen: a méhnyakot, a szeméremtestet vagy hüvelyt, valamint a végbélnyílást érintő premalignus elváltozások és rosszindulatú daganatok, továbbá specifikus HPV típusok által okozott genitalis szemölcsök. 9-14 éves korig 2 adagos sémában adható: 0., és azt követően 5-13 hónap múlva, míg 15 éves kor felett a készítményt 3 adagos ütemezés szerint alkalmazzák, 0., 2. és 6. hónapban (minimum 3 hó a 2. oltás után). Az oltási sorozatot egy éven belül be kell fejezni.

A 7. osztályba járó lányoknak az állam ingyenes hozzáférés biztosít a tanév elején benyújtott szülői igénylőlap kitöltését követően.

A XVIII. Kerületi Önkormányzat ingyenes hozzáférést biztosít a kerületben állandó  lakcímmel rendelkező, 7.évfolyamba járó, fiúknak, Minden év szeptemberében az Önkormányzathoz lehet igénylőlapot benyújtani (a honlapjukról letölthető). A vakcinát ezt követően a gyermek házi gyermekorvosa adja be.