A hasfájásról

strict warning: Only variables should be passed by reference in /home/erted2006/public_html/modules/book/book.module on line 559.

A csecsemőkori hasfájás rendszerint az első hetekben elkezdődik és általában 3-4 hónapos korig tart. Ugyanabban a napszakban (késő délután, kora este) jelentkezik és jellegzetes, fájdalmas sírás kíséri. A baba lábait hasához húzza, keze ökölbe szorul, arca elvörösödik. Széklete nehezebben vagy ritkábban (2-3 naponta) ürül.

Mivel a jelenség egyik oka a túl sok levegő nyelése, gyakori, etetés közbeni (és utáni) büfiztetéssel segíthetünk a hasfájás megelőzésében. A tüneteket enyhítheti a has masszírozása (az óramutató járásának megfelelő irányban) és melegítése (langyos borogatással, enyhe fokozatra állított hajszárítóval). A lábak tornáztatása, has felé közelítése szintén megkönnyíti a szelek távozását. Tilos azonban az indokolatlan lázmérőzés. Hasfájást leggyakrabban a gázos belek okozzák. Ilyenkor áldásosak lehet a recept nélkül kapható szerek (Infacol, Espumisan, Sab Simplex) használata. Krónikus székrekedés esetén,éhgyomorra - nagy alvás - után cukros, nagyobb mennyiségű langyos kamillatea adása javasolt. Végszükség esetén gyermek glicerines kúp adható. Anyatejes csecsemőnél, ha 5 napig nincs a babának széklete és nincs panasza, az sem baj, nem kell kóros elváltozásra gondolnunk.