Alvászavarok

Statisztikák szerint a 0-18 éves korosztályban a gyerekek egyharmadánál lép fel valamilyen alvászavar. Ez lehet az alvás mennyiségének zavara (túl sok vagy túl kevés alvás) vagy jelentkezhetnek egyéb, az alvást zavaró kóros jelenségek (pl. alvajárás, éjszakai felriadás, alvás alatti légzészavar) A legtöbb szülő úgy érzi, hogy csecsemője, gyermeke nem alszik eleget. A leggyakoribb probléma az, hogy a csecsemő vagy kisgyermek nem tud (vagy nem akar) egyedül elaludni, illetve éjszaka gyakran felsír és képtelen visszaaludni. Az ilyen panaszok hátterében szerencsére ritkán található betegség, általában a rossz altatási szokások állnak.

Az egyedül elalvás képessége ugyanis nem velünk született, hanem tanult folyamat, így már az újszülötteknél figyelni kell néhány dologra.

Soha ne tegyük mellre a csecsemőt altatás céljából. ( ha a szopásban elfáradt újszülött a mellen elalszik ez természetes jelenség)

 

Ha a mama akkor is mellre teszi a síró csecsemőt amikor nem éhes,ő pedig elalszik az anyuka mellén és ehhez hozzá szokik, akkor biztosak lehetünk abban, hogy ezért a kellemes pozícióért ( anya melege, illata, teje) előbb vagy utóbb mindent el fog követni (akár órákon keresztül képes sírni, hogy ott aludhasson el.) Mivel ezt szokta meg, éjjel is többször fel fog sírni az ébrenléti alvás szakában, mert ezt a megszokott helyzetet szeretné. Ha magától alszik el, és éjszaka felébred, és ugyanazt a környezetet fogja tapasztalni maga körül, mint az elalvásakor, nyugodtan visszaalszik.

Törekedjünk arra, hogy gyermekünk a kezdetektől fogva saját ágyában, ringatás-tologatás, külső segítség nélkül aludjon el!

Az első 6 hónapban gyakorlati szempontokból az anyával egy szobában aludjanak a csecsemők.

Fontos a következetesség! Nem szabad a nyöszörgő babát azonnal kikapni a kiságyból, mert az esetek nagy részében csak felületes alvási ciklusába ért és néhány perc múlva magától visszaalszik.

Amikor gyermekünk felébred és nem abban a helyzetben (ringatás, tologatás,szoptatás) találja magát, mint amiben elaludt, mindent megtesz azért,hogy az elalvás körülményeit biztosítsa magának

 

A szülő minden trükkel próbálkozik( babakocsiban ringat, mosógépet,rádiót bekapcsol) hogy csemetéjét visszaaltassa. Minél tovább kísérletezik, annál jobban elbizonytalanodik, bűntudata lesz, úgy érzi, hogy nem megy a gyereknevelés. A gyerek átveszi a bizonytalanság érzetét, és egyre jobban nem tud elaludni.

A szülők egyre fáradtabbak lesznek, a gyermek pedig nyugtalanná, nyűgössé válik. Ördögi kör alakul ki, amiből nagyon nehéz kilépni.

Az alvászavar tünetei:

Gyermekünk nem tud egyedül elaludni

éjjel többször felébred

nem alszik mélyen

több órával kevesebbet alszik, mint kortársai

Ha idáig jutott a család, akkor a szülők együttes elhatározása szükséges a helyzet megoldásához. Mivel ez egy sokrétű probléma személyre szabott tanácsért, szakirodalomért keresse fel orvosát, védőnőjét.