Káros tényezők

Az anyai és magzati vérkeringés a méhlepényen keresztül kapcsolódik egymáshoz, ezen át történik a magzat oxigén- és tápanyagellátása. Bizonyos anyagok átjuthatnak a méhlepényen keresztül, s károsíthatják a magzatot. Ilyenek lehetnek például az élvezeti szerek, gyógyszerek, vegyszerek stb.
Gyógyszert, gyóygszernek nem minősülő készítményt (orrcseppet, torkfertőtlenítő tbl. stb.) csak előzetes egyeztetés alapján szedjen.

Alkohol

Nagy mennyiségű alkohol fogyasztása a terhesség elején, méhlepénygyulladást okozva, vetélést, koraszülést idézhet elő. Ha az alkoholizáló anya májában már előzetesen tönkrement (az ital hatására) az alkohol lebontásában szerepet játszó enzim, akkor az alkoholfogyasztás után az anya vérében olyan anyag halmozódik fel, ami károsítja a magzatot. A károsodás a testi és szellemi fejlődés visszamaradásához, magatartási zavarhoz és fejlődési rendellenesség kialakulásához vezethet (magzati alkohol-szindróma).

Dohányzás

A dohányzó anyák újszülöttjeinek születési súlya kisebb a nemdohányzókénál, mivel a nikotin (érösszehúzó hatásánál fogva) rontja a méhlepényben a keringést, s ezzel a magzat tápanyag- és oxigénellátását. A füstben lévő szénmonoxid tovább növeli az oxigénhiányt.

Ha az anya rendszeresen, akárcsak passzív módon is dohányzik, lelassul a magzat növekedése már napi 10 szál cigaretta miatt is. Ilyenkor az újszülöttek átlagban 200 grammal kisebb súllyal jönnek a világra, mint azok, akiknek édesanyja nem dohányzott. A terhesség alatti dohányzás megnöveli a koraszülés és a rendellenességek (pl:retardáció) kockázatát, ráadásul az ilyen gyerekeknél gyakran megfigyelhető, hogy az intelligencia-hányados kisebb.

Drogok

 A kábítószer-élvező édesanyák gyerekein a születés után súlyos elvonási tünetek jelentkezhetnek. A kemény-drogok, pl. a kokain vagy a heroin, komoly agykárosodást idézhet elő a magzatban.

Gyógyszerek

 Orvosi tanács nélkül semmilyen gyógyszert ne, de amit az orvos javasol, azt feltétlenül szedje a várandós anya.

Állandó gyógyszerszedés esetén is ki kell kérni az orvos tanácsát a gyógyszerezésre vonatkozóan. Lehet, hogy a terhesség alatt másfajta gyógyszert fog javasolni.

Vegyszerek

 Fontos, hogy ne legyenek vegyszerek a terhes anya közelében. Tartózkodni kell ezek belélegzésétől is. Káros hatásúak a festékek, lakkok, de nem egészségesek egyes tisztító-, és kozmetikai szerek sem.

Fertőzések

Ne látogasson fertőző beteget, ha teheti, még a náthás beteget is kerülje. Ha környezetében valamelyik családtagjának krónikus légúti, bőrgyógyászati vagy egyéb megbetegedése van, ki kell kérni az orvos tanácsát arra vonatkozóan, hogy van-e teendő. Kertészkedésnél húzzon gumikesztyűt, nyers ételt ne kóstolgasson (pl. fasírt, kolbász). Ugyanebből a meggondolásból kerülje háziállatokkal ( pl. macskákkal, kutyákkal, díszmadarakkal) való kontaktust.

Tilos nyers vagy félig átsütött húsokat fogyasztani, mert fertőzést okozhatnak. A húsos vágódeszkán zöldséget, gyümölcsöt ne vágjon! És fordítva se!

Mivel egyes kórokozók ürülékkel (pl. macskaürülék) terjednek, a szabadföldön termett zöldségeket gondosan mossunk meg, mielőtt nyersen elfogyasztanánk.

Stressz, idegeskedés

Az idegállapot is kihat a magzat fejlődésére. Lehetőleg kerülni kell a stressz-helyzeteket, és amennyire megoldható, ügyelni a nyugodt, kiegyensúlyozott, harmónikus lelkiállapot megteremtésére.